LITTERATURSYMPOSIET I ODDA 2023

4. - 8. oktober

Katalog 2022

Katalog for program 2022

Kjartan Fløgstad

Kjartan Fløgstad er fødd i 1944 i Sauda og bur no i Oslo. Han debuterte med diktsamlinga Valfart i 1968, og er i dag ein av Norges aller største og prisløna forfattarar. Romanane Dalen Portland og Fyr og flamme har begge kultstatus.

Fløgstad var ei tid industriarbeidar i heimbyen, og blei så «greaser» på eit norsk lasteskip i internasjonal fraktfart. I si tid som sjømann reiste han i ulike delar av verda, spesielt i Latin-Amerika, og erfaringane frå dette enorme kontinentet skulle få ein vesentleg innverknad på forfattarskapen. Fløgstad er ein aktiv kulturdebattant og essayist. På samme vis som romanane demonstrerer essayistikken hans eit tvetydig forhold til norsk industrikultur på den eine sida og internasjonal kulturindustri på den andre. Han har skrive biografi om dikteren Claes Gill, reiseskildringar fra Latin-Amerika, om norske utvandrarar til Sør-Amerika, og har dessuten gjendikta latinamerikanske lyrikere. I 2009 kom den kritikarroste romanen Grense Jacobselv og i 2012 hans foreløpig siste roman Nordaustpassasjen, ein framtidsdystopi fra ca 2020.

Kjartan Fløgstad var festspeldiktar ved Dei Nynorske festspela i  1994. Han er tildelt en rekke priser, blant annet Gyldendalprisen 1998 og Brageprisens hederspris 2008, og hans bøker er oversatt til mange språk.
< Tilbake